А Великденски курабийки?

  • 51 837
  • 18
  •   1
Отговори
# 15
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Цитат на: Steffanie
Това са любимите великденски сладки в моето семейство Simple Smile . Правя ги всяка година и ги предпочитам пред гъсеничките, защото стават по-сочни и направо се топят в устата Wink
Ето рецептата:

1,5 кг брашно
300 г захар
6 яйца
1 ч.ч. свинска мас
4 с.л. кисело мляко
0,5 ч.ч. олио
2 пак. амонячна сода
1 ч.л. сода за хляб
0,5 ч.л. лимонена киселина
кората на 1 лимон и сока
3 ванилии
мармалад, смлени орехи

Брашното се пресява и се прави кладенче. Там се изсипват предварително разбитите яйца + захарта и разтопената мас + олиото. Отделно в купичка слагаме киселото мляко и сипваме амонячната сода, като бъркаме и изчакваме да спре шупването. Прибавяме содата за хляб и накрая - лимонената киселина. След като сместа се успокои, я сипваме при яйчено-маслената смес. Прибавяме настърганата кора /само жълтата част/ и сока от лимона, ванилиите и омесваме меко тесто. Оставя се да почива 1-2 часа. Тестото се разточва на кора, дебела 3 мм и се изрязват кръгли къдрави формички. Нареждаме ги в намазнена тава и ги печем в силна фурна за 5-6 минути. Пекат се много бързо, затова внимавайте! Още топли се слепват две по две с мармалада и страничните ръбове, където мармаладът се показва, се търкулват през смлените орехи. Така около сладките се полепва орехов венец.
 
А за миризмата на амоняк - не се притеснявайте. Тя се усеща само докато сладките се пекат, после изчезва напълно.


Мдаааа, жестоки са тези сладки, правих ги миналата година. Само едно въпросче към Стефани. Моите много се надуха и малко се деформираха при печенето. Та се наложи вместо да ги слепвам 2х2 с мармалад, да ги плескам отгоре, понеже станаха дебелшки за удвояване. Това нормално ли е и ти с какви точно формички ги правиш? Може би е трябвало тестото да престои малко преди да го разточа (четох някъде нещо подобно)  Thinking

# 16
  • Мнения: 72
Цитат на: anomalia
Цитат на: Steffanie
Това са любимите великденски сладки в моето семейство Simple Smile . Правя ги всяка година и ги предпочитам пред гъсеничките, защото стават по-сочни и направо се топят в устата Wink
Ето рецептата:

1,5 кг брашно
300 г захар
6 яйца
1 ч.ч. свинска мас
4 с.л. кисело мляко
0,5 ч.ч. олио
2 пак. амонячна сода
1 ч.л. сода за хляб
0,5 ч.л. лимонена киселина
кората на 1 лимон и сока
3 ванилии
мармалад, смлени орехи

Брашното се пресява и се прави кладенче. Там се изсипват предварително разбитите яйца + захарта и разтопената мас + олиото. Отделно в купичка слагаме киселото мляко и сипваме амонячната сода, като бъркаме и изчакваме да спре шупването. Прибавяме содата за хляб и накрая - лимонената киселина. След като сместа се успокои, я сипваме при яйчено-маслената смес. Прибавяме настърганата кора /само жълтата част/ и сока от лимона, ванилиите и омесваме меко тесто. Оставя се да почива 1-2 часа. Тестото се разточва на кора, дебела 3 мм и се изрязват кръгли къдрави формички. Нареждаме ги в намазнена тава и ги печем в силна фурна за 5-6 минути. Пекат се много бързо, затова внимавайте! Още топли се слепват две по две с мармалада и страничните ръбове, където мармаладът се показва, се търкулват през смлените орехи. Така около сладките се полепва орехов венец.
 
А за миризмата на амоняк - не се притеснявайте. Тя се усеща само докато сладките се пекат, после изчезва напълно.


Мдаааа, жестоки са тези сладки, правих ги миналата година. Само едно въпросче към Стефани. Моите много се надуха и малко се деформираха при печенето. Та се наложи вместо да ги слепвам 2х2 с мармалад, да ги плескам отгоре, понеже станаха дебелшки за удвояване. Това нормално ли е и ти с какви точно формички ги правиш? Може би е трябвало тестото да престои малко преди да го разточа (четох някъде нещо подобно)  Thinking

До сега не ми се е случвало сладките да се деформират при печенето. Преди разточването тестото наистина трябва да почива 1-2 часа и аз съм го написала в рецептата. Кората трябва да е тънка 2-3 мм, защото при печенето се надуват, но спокойно могат да се слепят. Може би кората, която си разточила, е била по-дебела от необходимото? За изрязването използвам кръгла къдрава формичка с диаметър 6 см, но и малка чашка ще свърши работа. Дори можеш на половината сладки да изрежеш малко кръгче по средата (аз имам специално ножче за това) и да слепваш една цяла с една надупчена - като ги притиснеш, мармаладът изпълва дупчицата и там можеш да боднеш цяла орехова ядка Simple Smile

# 17
  • Мнения: 4 390
Цитат на: sladka hapka
Ми няма да ядете курабийки Grinning  Grinning  Grinning
На мен Великден от дете ми е свързан с омацаните с бои ръце, миризмата на амонячната сода, торбичките, пълни с парчета козунак и разни сладси, които носят приятелките на баба...
(сигурно ми е закърняло обонянието, но чак толкоз не ми пречи миризмата #Silly )


Злорадствай ти... Twisted Evil

# 18
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Пуста и лакомия, кой да чака тестото 1-2 часа? Ама пак бяха вкусни #Silly

Общи условия

Активация на акаунт