Ето рецептата:
1,5 кг брашно
300 г захар
6 яйца
1 ч.ч. свинска мас
4 с.л. кисело мляко
0,5 ч.ч. олио
2 пак. амонячна сода
1 ч.л. сода за хляб
0,5 ч.л. лимонена киселина
кората на 1 лимон и сока
3 ванилии
мармалад, смлени орехи
Брашното се пресява и се прави кладенче. Там се изсипват предварително разбитите яйца + захарта и разтопената мас + олиото. Отделно в купичка слагаме киселото мляко и сипваме амонячната сода, като бъркаме и изчакваме да спре шупването. Прибавяме содата за хляб и накрая - лимонената киселина. След като сместа се успокои, я сипваме при яйчено-маслената смес. Прибавяме настърганата кора /само жълтата част/ и сока от лимона, ванилиите и омесваме меко тесто. Оставя се да почива 1-2 часа. Тестото се разточва на кора, дебела 3 мм и се изрязват кръгли къдрави формички. Нареждаме ги в намазнена тава и ги печем в силна фурна за 5-6 минути. Пекат се много бързо, затова внимавайте! Още топли се слепват две по две с мармалада и страничните ръбове, където мармаладът се показва, се търкулват през смлените орехи. Така около сладките се полепва орехов венец.
А за миризмата на амоняк - не се притеснявайте. Тя се усеща само докато сладките се пекат, после изчезва напълно.
Мдаааа, жестоки са тези сладки, правих ги миналата година. Само едно въпросче към Стефани. Моите много се надуха и малко се деформираха при печенето. Та се наложи вместо да ги слепвам 2х2 с мармалад, да ги плескам отгоре, понеже станаха дебелшки за удвояване. Това нормално ли е и ти с какви точно формички ги правиш? Може би е трябвало тестото да престои малко преди да го разточа (четох някъде нещо подобно)