Вижте какви ястия присъстват на Великденската трапеза по света

28617
Вижте какви ястия присъстват на Великденската трапеза по света
Снимка: iStock/Guliver

Великден е най-старият християнски празник, който всички ние наистина много обичаме. Подготовката за честването му става през Страстната седмица. Тя обаче не е една и съща във всяка една християнска държава, дори напротив.

Навсякъде честването на Великден се свързва с различни ястия. Ако при нас е обичайно да се приготвят зелена салата, боядисани яйца и козунаци, то в другите държави не е съвсем така.

Ако вече ви стана интересно какви кулинарни предложения имат другите християнски държави, вижте ги:

Франция

В тази държава основно се сервира пълнено агнешко. Французите го пълнят със смляно месо, сварени жълтъци, крутони, подправки, пипер, индийско орехче, канела и джинджифил. Също така понякога ядат сърнешко или свинско. Традиционен десерт, присъщ за този празник е лионският сладкиш, а в - Прованс торта от бадеми и захаросан портокал.

Италия

При тях трапезата винаги е много отрупана с различни традиционни сладкиши, сладко вино, плодове и ядки. В Милано традиционно ястие е Коломбата, която обикновено се предлага във формата на гълъб. При тях вместо яйца от кокошка, хората си купуват шоколадови яйца, опаковани в много красиви цветни хартии и пълни с изненади и дрънкулки.

Австрия

По време на великденските празници, най-важното нещов Австрия е семейството. Независимо колко е разпокъсано, то задължително трябва да се събере около една трапеза на този празник. В зависимост от района, австрийците сервират различни ястия, като някои от тях са пролетна салата, специален великденски салам, шунка, картофена салата, бял и черен хляб.

На Великден черупките от яйцата се събират, ако паднат на пода, е на бълхи и болести

Изхвърляме 10 000 тона храна около празници като Великден

10 000 тона - толкова е храната, която изхвърляме след дълги празници като Великден. Според хранителната банка в празничните периоди ра...

Англия

За тази държава са традиционни кифличките с кръстове в горната част и стафиди в тестото. На някои места можете да срещнете същият сладкиш, но със захарни кръстчета в горната част.Можете да срещнете това уникално печиво във всяка една част от държавата. Обикновено се предлага за закуска, но са перфектни и със следобедния чай, който англичаните толкова обичат.

Русия

Обикновено се предлага традиционен руски сладък хляб, който те украсяват наистина много старателно и заливат с много вкусна глазура. Този сладкиш наподобява на нашият козунак, но е оформен по доста по-различен начин.

Австралия

Великденско агне по стежеровски

Светлите християнски празници Великден и Гергьовден винаги са били на почит в нашето семейство. Родът на баща ми Илия Илиев (вече покой...

Те изобщо не са любители на великденските зайци, защото ги свързват с унищожаването на реколтата им. Тяхното традиционно великденско животинче е наречено билби. То е с издължена муцуна, голям нос и големи уши.

Германия

В тази държава е традиционно да се палят великденски огньове, а яйцата се търсят по градините. След като бъдат намерени, всички сядат около празничната трапеза, за да се забавляват.

Кога идва у нас първият козунак?

Испания

Одрин - градът, в който българи, турци и гърци посрещат заедно Великден (СНИМКИ)

Българи, турци и гърци и тази година ще посрещнат заедно Великден в Одрин. Еклектичният град, в който минаретата се извисяват до небето...

Традиционно ястие тук са резени хляб, които се топят в смес от яйца и мляко. След това се пържат и се заливат с мед, наистина се получава много вкусно. Също така традиционно е да се приготвят различни шоколадови фигурки.

Полша

В тази държава също се предлага вид козунак, който обаче също е малко по-различен от този, който ние сме свикнали да ядем на Великден. Много известен при тях е полският бял салам от свинско месо, в който добавят изключително много ароматни подправки.

Гърция

В Гърция хората наистина много почитат този празник, всеки член от семейството трябва да присъства задължително за празника и изключения не се допускат. Те хапват агне и печени дреболиики на пещ, наречени кукуреци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com