2 рецепти за курабии |
||
1-ви вид Продукти: 10 яйца, 3 ч.ч. захар, 1 супена купичка разтопена свинска мас (може да замените с маргарин или масло), 1 с.л. оцет, щипка сол, 1 ½ кофичка кисело мляко, 4 амоняка, 1 ч.л. сода бикарбонат, кората на 1 голям лимон(настъргана на ситно ренде), 7-8 ванилии, брашно, по желание стафиди Приготвяне: Яйцата се разбиват много добре със захарта като 2 от жълтъците се отделят за намазване на курабиите отгоре. Прибавя се киселото мляко с разтворените в него амоняк и сода. Разбърква се. Добавя се разтопената мазнина. Отново се разбърква и се слагат ванилиите и лимоновата кора. Тогава започваме да прибавяме брашно като омесваме непрекъснато до получаването на тесто за точене,но не много твърдо. Измесва се добре. Оставяме тестото да почине около 1 час. От тестото се късат големи топки,които се разточват една по една на кори с дебелина около 1 ½ см. От всяка кора се изрязват фигурки с формички, намазват се с разбит жълтък и се поръсват с кристална захар. Може да се поръсят и със стафиди.Останалото извън формичките тесто е събира и се омесва наново. От него отново се прави кора и се оформят курабийки. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване. След като се извадят от фурната се изсипват в голям съд, за да изстинат и след това се прибират в найлонови торбички ~~~~~~~~~ 2-ри вид Продукти: 5 яйца, 300 гр. разтопена мас, 300 гр. захар, 2 амоняка, 3-4 ванилии, кората от 1 лимон, брашно Приготвяне:Яйцата се разбиват добре със захарта. Прибавя се разтопената мазнина, амоняка, ванилията и ситно настърганата лимонова кора. Замесва се тесто като за курабии – стегнато,но не много твърдо. Курабиите се оформят през машинка, нареждат се в намазана с мазнина тава и се пекат на по-силна фурна – около 250 градуса до зачервяване. Вадят се в по-голям съд и се оставят да изстинат след което се съхраняват в найлонови торбички. Стават много крехки и ронливи. Много трайни са. По желание след като изстинат всяка курабийка може да се потопи до половината или да се полее с разтопен шоколад. Става много вкусно. Може и още преди печенето да се намазват с разбит жълтък и да се поръсват със захар. |
||