* Традиционни за българската трапеза на Великден са салатите с яйца, козунаците, печеното агнешко бутче. Да видим обаче как хората отблизо и далеч нареждат интересни ястия на своята трапеза за този така почитан християнски празник.
* В Англия традиционни са великденските кифлички с кръстове, известни като "Hot Cross Buns". Те се приготвят със стафиди – това е традиция, останала от англосаксонците.
* В Норвегия на Великден по традиция се пие специалната бира "Paskelbrygg". Това е смес от най-добрите видове местна бира.
* Италианската великденска трапеза е украсена винаги с традиционния великденски сладкиш с плодове и ядки, полят с ликьор. В Милано се пече специален великденски гълъб от два вида тесто, поръсен със захар и бадеми. В Италия се сервира и десертът "Colomba Pasquale". Той се приготвя с мая, брашно, яйца, захар и масло и се покрива с глазура и парченца бадем. Често се прави във вид на гълъб - символ на Светия Дух.
* В Бразилия се поднасят малки бонбони, известни като "Paçoca de Amendoim". Те се приготвят от смлени ядки, брашно от маниока и захар.
* На Великден французите сервират агнешко, сърнешко или свинско месо. Традиционна е пълнената агнешка главичка. Плънката се прави от черен дроб, бекон и билки. По традиция се сервира и пълнено агне, като плънката се приготвя от смляно агнешко месо, сварени жълтъци, крутони и нарязани зелени подправки, а също така млян бял пипер, индийско орехче, джинджифил и канела. Сервира се със сос от трюфели.
* За Франция са характерни и различни видове великденски десерти – това са лионският сладкиш от бутер тесто с канела и сладко, корсиканските кошнички със захарни яйца, в Югозападна Франция поднасят корона от тесто, а в Прованс – торта от бадеми и парченца захаросан портокал.
* В Полша на Великден се сервират студени месни ордьоври, като един от тях е прочутият полски бял салам от свинско месо с черен пипер, сол, индийско орехче, чесън и майорана. Той се поднася с хрян и цвекло.
* В Австрия се пече райндлинг– осветен в църква кекс от брашно, мляко и масло.
* В Испания се приготвят торихас – резени хляб се топят в смес от яйца и мляко, запържват се и се поливат с мед. В Испания се правят и специални шоколадови скулптури, известни като "Ла Мона".
Прочетете още:
- Вижте как да отслабнете с яйца и козунаци по Великден!
- Избери си яйце и разбери какъв късмет те очаква този Великден
- Ритуали за здраве и щастие: Какво да направим с яйцето от миналия Великден?
- Как кралското семейство ще празнува първия си Великден без кралицата?
- Време за празник: Старите легенди за великденските яйца
- По-скъпо: колко ще ни струва трапезата за Великден тази година
- Здравословната рецепта за козунак на Александра Богданска