Вижте какви ястия присъстват на Великденската трапеза по света

28168
Вижте какви ястия присъстват на Великденската трапеза по света
Снимка: iStock/Guliver

Великден е най-старият християнски празник, който всички ние наистина много обичаме. Подготовката за честването му става през Страстната седмица. Тя обаче не е една и съща във всяка една християнска държава, дори напротив.

Навсякъде честването на Великден се свързва с различни ястия. Ако при нас е обичайно да се приготвят зелена салата, боядисани яйца и козунаци, то в другите държави не е съвсем така.

Ако вече ви стана интересно какви кулинарни предложения имат другите християнски държави, вижте ги:

Франция

В тази държава основно се сервира пълнено агнешко. Французите го пълнят със смляно месо, сварени жълтъци, крутони, подправки, пипер, индийско орехче, канела и джинджифил. Също така понякога ядат сърнешко или свинско. Традиционен десерт, присъщ за този празник е лионският сладкиш, а в - Прованс торта от бадеми и захаросан портокал.

Италия

При тях трапезата винаги е много отрупана с различни традиционни сладкиши, сладко вино, плодове и ядки. В Милано традиционно ястие е Коломбата, която обикновено се предлага във формата на гълъб. При тях вместо яйца от кокошка, хората си купуват шоколадови яйца, опаковани в много красиви цветни хартии и пълни с изненади и дрънкулки.

Австрия

По време на великденските празници, най-важното нещов Австрия е семейството. Независимо колко е разпокъсано, то задължително трябва да се събере около една трапеза на този празник. В зависимост от района, австрийците сервират различни ястия, като някои от тях са пролетна салата, специален великденски салам, шунка, картофена салата, бял и черен хляб.

На Великден черупките от яйцата се събират, ако паднат на пода, е на бълхи и болести

Изхвърляме 10 000 тона храна около празници като Великден

10 000 тона - толкова е храната, която изхвърляме след дълги празници като Великден. Според хранителната банка в празничните периоди ра...

Англия

За тази държава са традиционни кифличките с кръстове в горната част и стафиди в тестото. На някои места можете да срещнете същият сладкиш, но със захарни кръстчета в горната част.Можете да срещнете това уникално печиво във всяка една част от държавата. Обикновено се предлага за закуска, но са перфектни и със следобедния чай, който англичаните толкова обичат.

Русия

Обикновено се предлага традиционен руски сладък хляб, който те украсяват наистина много старателно и заливат с много вкусна глазура. Този сладкиш наподобява на нашият козунак, но е оформен по доста по-различен начин.

Австралия

Великденско агне по стежеровски

Светлите християнски празници Великден и Гергьовден винаги са били на почит в нашето семейство. Родът на баща ми Илия Илиев (вече покой...

Те изобщо не са любители на великденските зайци, защото ги свързват с унищожаването на реколтата им. Тяхното традиционно великденско животинче е наречено билби. То е с издължена муцуна, голям нос и големи уши.

Германия

В тази държава е традиционно да се палят великденски огньове, а яйцата се търсят по градините. След като бъдат намерени, всички сядат около празничната трапеза, за да се забавляват.

Кога идва у нас първият козунак?

Испания

Одрин - градът, в който българи, турци и гърци посрещат заедно Великден (СНИМКИ)

Българи, турци и гърци и тази година ще посрещнат заедно Великден в Одрин. Еклектичният град, в който минаретата се извисяват до небето...

Традиционно ястие тук са резени хляб, които се топят в смес от яйца и мляко. След това се пържат и се заливат с мед, наистина се получава много вкусно. Също така традиционно е да се приготвят различни шоколадови фигурки.

Полша

В тази държава също се предлага вид козунак, който обаче също е малко по-различен от този, който ние сме свикнали да ядем на Великден. Много известен при тях е полският бял салам от свинско месо, в който добавят изключително много ароматни подправки.

Гърция

В Гърция хората наистина много почитат този празник, всеки член от семейството трябва да присъства задължително за празника и изключения не се допускат. Те хапват агне и печени дреболиики на пещ, наречени кукуреци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com